Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentráció - 32

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
420
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

100 g gázelegyben van 16 oxigén és 84 g nitrogén

16 g oxigén az `16/32` = 0,5 mol

84 g nitrogén az `84/28` = 3 mol

Összesen 3,5 mol gázelegyünk van.

3,5 mol elegyben van 0,5 mol oxigén

100 mol gázelegyben van `100/3.5*0.5` = 14,28 mol oxigén

A gázelegy mol%-os összetétele:

14,28 mol% oxigén és (100-14,28 = ) 85,72 mol% nitrogén.

Gázoknál a térfogat%-os és a mol%-os összetétel megegyezik.
0