Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - koncentráció - 31

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
370
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

a,

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

1000 g vízben van `10*36.5` = 365 g HCl

Az oldat tömege 1365 g

1365 g oldatban van 365 g HCl

100 g oldatban van `100/1365*365` = 26,74 g HCl

Az oldat 26,74 tömeg%-os.


b,

1000 g víz az `1000/18` = 55,56 mol víz

Összesen 55,56 +10 = 65,56 mol oldat van.

65,56 mol oldatban van 10 mol HCl

100 mol oldatban van `100/65.56*10` = 15,25 mol HCl

Az oldat moltörtje 0,1525

c,

Az oldat 15,25 mol%-os.

d,

Az a, feladatban kapott tömeg 1365 g-ot visszük tovább, ez a legpraktikusabb.

1365 g oldat térfogata:

V = `m/rho` = `1365/1.136` = 1201,6 `cm^3`

1201,6 `cm^3` oldatban van 10 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/1201.6*10` = 8,32 mol HCl

A HCl-oldat 8,32 `(mol)/(dm^3)`-es.
0