Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 29

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
414
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
A naftalin: `C_(10)H_8` összegképletű, moláris tömege 128 `g/(mol)`

A toluol: `C_6H_5-CH_3` = `C_7H_8` összegképletű, moláris tömege 92 `g/(mol)`

100 mol oldatban van 25 mol naftalin és 75 mol toluol.

25 mol naftalin az `25*128` = 3200 g

75 mol toluol az `75*92` = 6900 g

Ez összesen 3200 + 6900 = 10100 g

10100 g oldatban van 3200 g naftalin

100 g oldatban van `100/10100*3200` = 31,68 g naftalin.

Az oldat naftalinra nézve 31,68 tömeg%-os.
0