Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 26

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
396
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


100 g oldatban van 17,59 g sav

A savoldat térfogata:

V = `m/rho` = `100/1.1` = 90,91 `cm^3`

90,91 `cm^3` oldatban van 17,59 g sav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/90.91*17.59` = 193,49 g sav

ugyanakkor

1000 `cm^3` oldatban van 3,07 mol sav

A sav 3,07 moljának tömege 193,49 g

A sav 1 moljának tömege `1/3.07*193.49` = 63 g

A sav moláris tömege 63 `g/(mol)`


100 g oldatban van 17,59 g sav és (100-17,59= ) 82,41 g víz

17,59 g sav az `17.59/63` = 0,2792 mol sav

82,41 g víz az `82.41/18` = 4,5783 mol víz

Ez összesen 0,2792+4,5783 = 4,8575 mol oldat

4,8575 mol oldatban van 0,2792 mol sav

100 mol oldatban van `100/4.8575*0.2792` = 5,75 mol sav

Az oldat 5,75 mol%-os.
0