Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 25

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
466
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(H_3PO_4)` = 98 `g/(mol)`

100 mol oldatban van 21,6 mol foszforsav és (100-21,6=) 78,4 mol víz.

21,6 mol foszforsav az `21.8*98` = 2136,4 g foszforsav

78,4 mol víz az `78.4*18` = 1411,2 g víz

Az oldat teljes tömege 2136,4+1411,2 = 3547,6 g

3547,6 g oldatban van 2136,4 g foszforsav

100 g oldatban van `100/3547.6*2136.4` = 60,22 g foszforsav

A foszforsav-oldat 60,22 tömeg%-os.


3547,2 g oldat térfogata: V = `m/rho` = `3547.2/1.426` = 2487,5 `cm^3`

2487,5 `cm^3` oldatban van 21,6 mol foszforsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/2487.5*21.6` = 8,683 mol foszforsav

Az oldat 8,683 `(mol)/(dm^3)`-es.
0