Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, koncentráció-számítás - 22

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
483
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(HClO_4)` = 100,5 `g/(mol)`

100 g oldatban van 5,1 g perklórsav és 100-5,1=94,9 g víz.

5,1 g perklórsav az `5.1/100.5` = 0,051 mol perklórsav

94,9 g víz az `94.9/18` = 5,272 mol víz

Ez összesen 0,051+5,272 = 5,323 mol

5,323 mol oldatban van 0,051 mol perklórsav

1 mol oldatban van `1/5.323*0.051` = 0,00958 mol perklórsav

A perklórsav moltörtje 0,00958.


A térfogata: V = `m/rho` = `100/1.032` = 96,9 `cm^3`

96,9 `cm^3` oldatban van 5,1 g perklórsav

100 `cm^3` oldatban van `100/96.9*5.1` = 5,26 g perklórsav

Az oldat 5,26 vegyes%-os.


96,9 `cm^3` oldatban van 0,051 mol perklórsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/96.9*0.051` = 0,53 mol perklórsav

Az oldat 0,53 `(mol)/(dm^3)`-es.
0