Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4.fs.Ideális gázok hőtana4

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1012
Egy 25 dm3 térfogatú gáztartályban 1,4 kg tömegű, 5 MPa nyomású nitrogéngáz van. Mekkora a hőmérséklete? Mekkora lesz a palackban maradt gáz nyomása, ha ezen a hőmérsékleten tartva a gáz felét elhasználjuk? [27,8 ºC, 2,5 MPa]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

V = 0,025 `m^3`

m = 1,4 kg

p = 5000000 Pa

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)` = 0.028 `(kg)/(mol)`



pV = nRT = `(m/M)*R*T`

T = `(p*V*M)/(m*R)` = `(5000000*0.025*0.028)/(1.4*8.314)` = 300,7 K = 27,8 °C


Az anyagmennyiség a felére csökken, akkor változatlan hőmérsékleten és térfogaton a gáz nyomása is a felére csökken. `p_2` = 2,5 MPa.
0