Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3.fs.hidrodinamika.3

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
488
Egy szódásüveg belső átmérője 10 cm, belőle egy 8 mm átmérőjű keskeny falú csövön keresztül áramlik ki a víz. mekkora sebességgel hagyja el a kiáramló víz a csövet, ha az üvegben másodpercenként 1,2 cm-t süllyed a víz szintje? [1,86 m/s]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

D = 10 cm = 0,1 m

d = 8 mm = 0,008 m

m = 1,2 cm = 0,012 m


Másodpercenként 1,2 cm magas víz fogy, mindez 10 cm átmérőjű kör területén, akkor a másodpercenkénti fogyó víztérfogat:

V = `A*m` = `(D^2*pi*m)/4` = `(0.1^2*3.14*0.012)/4` = `9,42*10^(-5)` `m^3`

Mindez távozik egy 8 mm átmérőjű csövön, aminek a keresztmetszete:

A' = `(d^2*pi)/4` = `5.02*10^(-5)` `m^2`

A kettő hányadosa adja meg, hogy mekkora utat tesz meg a kiáramló folyadék (másodpercenként)

v = `V/(A')` = `9.34/5.02` = 1,875 `m/s`
0