Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2.fs.hidrosztatika.6

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
507
Edénybe töltött vízen úszó deszkadarab vastagságának 2 cm-es része kiáll a vízből. Milyen vastag 0,8 kg/dm3 sűrűségű olajrétegeket kell a víz fölé rétegezni, hogy a deszkát teljesen ellepje? [cm10holaj=, ha olajfaρρ>, különben nem lehet]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1)
A test magassága h cm, a test alapja A.
`mg=F_f`
`rho_"test"*A*h*g=rho_"víz"*A*(h-2)*g`
`h=rho_"víz"/(rho_"víz"-rho_"test")*2`
2)
`m*g=F_"f1"+F_"f2"`
`rho_"test"*A*h*g=rho_"víz"*A*(h-x)*g+rho_"olaj"*A*x*g`
`rho_"test"*h=rho_"víz"*h-rho_"víz"*x+rho_"olaj"*x`
`h*(rho_"víz"-rho_"test")=(rho_"víz"-rho_"olaj")*x`
`h*(rho_"víz"-rho_"test")/(rho_"víz"-rho_"olaj")=x`
`2*rho_"víz"/(rho_"víz"-rho_"test")*(rho_"víz"-rho_"test")/(rho_"víz"-rho_"olaj")=x`
`x=rho_"víz"/(rho_"víz"-rho_"olaj")*2=1000/(1000-800)*2=10\ cm`
0