Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2.fs.Merev testek mechanikája.5

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
570
Egy 8 kg tömegű 40 cm sugarú henger alakú csigán átvetett könnyű kötél két végére egy 6 kg-os és egy 9 kg tömegű testet erősítettünk. Mekkora szöggyorsulással indul el a csiga hengere, ha rajta a kötél nem csúszik meg? [1,30 1/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a nyomaték meg fog egyezni, a tehetetlenségi nyomaték, és a szöggyorsulás szorzatával: M=Θ*ε

Itt a nyomatékot az erők és karok szorzataként ki tudjuk számolni, a 9kg tömegű test irányába fog (m1-m2)*r*g = 12Nm nagysággal hatni.

A csiga tehetetlenségi nyomatéka pedig (1/2)mcs*r2= 0.64kgm2 (Ez lexikális információ, minden testnek sajátos módón kell kiszámolni a tehetetlenségi nyomatékát.)

Innen ε= M/Θ = 19.05 rad/s2
0