Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.fs.Hajítások.2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
449
Egy kavicsot az udvarról 15 m/s- (közel függőleges) kezdősebességgel felhajítunk egy 6 m magas épület tetejére. Mennyi idő múlva esik a kavics az épület tetején? Mekkora a becsapódási sebessége? (g=9,81 m/s2) [2,58 s; 10,36 m/s]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


`v_0` = 15 `m/s`

Milyen magasra megy fel:

`v_0` = `g*t`

t = `v_0/g` = `15/9.81` = 1,53 s

s = `v_0*t`-`g/2*t^2` = `15*1.53`-`9.81/2*1.52^2` = 22,95-11,48 = 11,47 m

6 m magasságig zuhan a test 11,47-6 = 5,47 m-t.

Ezt az utat:

5,47 = `g/2*t^2`

t = `root()((2*5.47)/9.81)` = 1,08 s alatt teszi meg, ez a zuhanási idő.

Az összes idő 1,5+1,08 = 2,58 s.

A becsapódás sebessége:

v = `g*t` = `9.81*1.08` = 10,37 `m/s`.
0