Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.fs.Egyenes vonalú, gyorsuló mozgások6

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
404
Egy vasútállomáson állunk a peronon. Az érkező vonat állandó nagyságú gyorsulással fékez. Az elsőkocsi 1,5 s, a második kocsi 2 s alatt halad el előttünk (a kocsik hossza 12 m). Mekkora a vonat lassulása? [1,14 m/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az első kocsinál 1,5 s alatt tesz meg 12 m-t, a másodiknál 2 s alatt tesz meg 12 m-t.

`v_1` = `v_0`-`a*t_1`

s = `v_0*t_1`-`a/2*t_1^2`

s = `v_1*t_2`-`a/2*t_2^2`

Ezt a háromismeretlenes egyenletrendszert kell megoldani.

I. `v_1` = `v_0` - `a*1.5`

II. 12 = `1.5*v_0`- `a/2*1.5^2`

III. 12 = `2*v_1`-`a/2*2^2`


I. `v_1` - `v_0` = `1.5*a`

II. 24 = `3*v_0`- `2.25*a`

III. 18 = `3*v_1` - `3*a`

III. - II. :

6 = `3*(v_1-v_0)` + `0,75*a` = `3*1.5*a` + `0.75*a` = 5.25a

a = `6/5.25` = 1,14 `m/s^2`
0