Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.fs.Egyenes vonalú, egyenletes mozgások.4

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
417
Két jó barát egymástól 6 km-re lakik. Az idősebb 4 km/h sebességgel, míg a fiatalabb 7 km/h sebességgel szokott gyalogolni. Egyszer egy reggel pontban 8 órakor elindulnak egymáshoz látogatóban. Útközben találkoztak és úgy egyeztek meg, hogy a fiatalabb házához mennek beszélgetni, de nem együtt, mert a fiatalabb az ő megszokott gyorsabb tempójában előremegy. Hány perc ideje marad a fiatalabb barátnak az idősebb megérkezése előtt kávét főzni? [24,5 perc]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az idősebb megtesz 6-x km-t t = `(6-x)/7` óra alatt.

A fiatalabb megtesz x km-t t = `x/4` óra alatt

`(6-x)/7` = `x/4`

x = 3,82 km-re találkoznak a fiatalabbtól.

A fiatalabb ezt az utat megteszi `3.82/4` = 0,955 óra alatt.

Az idősebb ezt az utat megteszi `3.82/7` = 0,546 óra alatt.

A kettő különbsége: 0,955-0,546 = 0,41 óra = 24,56 perc.
0