Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan tudjuk, hogy a reakciókat mi jellemzi?

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
Honnan tudjuk megállapítani, hogy egy reakció:
- sav-bázis reakció
- redoxirekació
- egyensúlyra vezető reakció
- robbanásszerűen megy végbe. (Honnan következtethetünk a reakció idejére?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyenletek, redoxireakció, sav-bázis, Reakciósebesség
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
- Sav-bázis reakció: Protonátmenettel járó folyamat. Nincs oxidációsszám változás.

Pl: `H_2SO_4` + 2 KOH = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`

Ennek is több fajtája van, a legismertebb a

sav + bázis = só + víz



- Redoxireakció: elektronátmenettel járó folyamat, oxidációs-szám változás van.

Pl: `Fe_2O_3` + 3 C = 2 `Fe` + 3 CO

___+3__________0______0_____+3____(Az oxidációs számok vannak feltüntetve).

Egyesülések, bomlások, égések ilyenek.


- Egyensúlyra vezető reakció:

Pl gyenge savak, bázisok disszociációja, sók hidrolízise, gázegyensúlyok. Ez utóbbit nagyon befolyásolják a körülmények (hőmérséklet, nyomás). Ha meg van adba valamilyen egyensúlyi állandó, akkor egyensúlyi folyamat van.


- Robbanásszerűen megy végbe. Ezt nem tudod, ezt is a körülmények.

Itt egy példa:

2 `H_2` + `O_2` `rightarrow` 2 `H_2O`

Ha így van feltüntetve, akkor az utóbbi (egy nyíllal), akkor gyors a folyamat. Ez van, ha a durranógáz keveréket meggyújtjuk.

Ha így van feltüntetve:

2 `H_2` + `O_2` `Leftrightarrow` 2 `H_2O` (Nem pont ilyen nyíl, de ide nem tudok olyat rajzolni).

Szóval ha oda-vissza nyíl van, akkor az egy egyensúlyi folyamat.

A reakció idejére nem tudsz következtetni, ha konkrétan kell a feladatban, akkor meg van adva pl a reakciósebességi állandó. De a nyilakból már le lehet vonni a következtetést.
0