Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
1411
x²-x-2≤0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Először kiszámoljuk a gyököket: x₁=2, x₂=-1, tehát a bal oldal felírható szorzatalakban:

(x-2)*(x+1)≤0

Egy kéttagú szorzat értéke akkor kisebb, mint 0, ha negatív, és akkor negatív, ha a tényezők előjelei különbözőek, tehát

-ha az első pozitív, akkor x-2>0 ÉS x+1<0, tehát x>2 ÉS x<-1, ezeknek nincs közös metszésük.
-ha a második pozitív, akkor x-2<0 ÉS x+1>0, tehát x<2 ÉS x>-1, ezek közös metszete a ]-1;2[ mindkét oldalon nyílt intervallum.

Mivel a 0-val való egyenlőség is kell, ezért a megoldás a [-1;2] mindkét oldalon zárt intervallum lesz.
0

x2-x-2≤0
x2+x-2x-2≤0
x*(x+1)-2(x+1)≤0
(x-2)*(x+1)≤0

x-2≤0
x+1≥0

x-2≥0
x+1≤0

x≤2
x≥-1

x≥2
x≤-1

x∈[-1,2] <--megoldás
x∈=Ø

(nem tudom ,hogy jó-e)
Módosítva: 9 éve
0

ax²+bx+c=0 alakú másodfokú egyenletre a következő megoldóképletet lehet felírni: (-b±√(b²-4ac))/2a

(-b±√b²-4ac)/2a ⇒ (1±√1+8)/2 ⇒ x₁=2 x₂=-1

A függvény hozzárendelése f(x)→x²-x-2, x₁ és x₂ a zérushelye, vagyis itt metszi az X tengelyt. A két zérushely között lesz a függvény 0 vagy negatív, mivel ez egy felfelé nyitott parabola.
Tehát az egyenlőtlenség megoldása
X€R|-1<X<2, vagyis X eleme a -1 és 2 között lévő valós számok halmazának.
Vagy felírhatod intervallummal is M:[-1;2].

Egyébként itt a függvény, ha nem lenne érthető: https://i.gyazo.com/9ee605975dca5bfb7020bffe81a3945a.png
Módosítva: 9 éve
0