Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (89)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
482
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HCOOH` `Leftrightarrow` `HCOO^-` + `H^+`

Amennyi formiátion keletkezett, annyi hangyasav bomlott el.

Most visszafelé nézzük:

Az egyensúlyban van x mol hangyasav, 3x mol formiát és 3x mol hidrogénion.

Átalakult 3x mol hangyasav

Kezdetben volt 4x mol hangyasav.


`K_s` = `([HCOO^-]*[H^+])/[HCOOH]` = `(3x)^2/x` = 9x = `1,77*10^(-4)`

x = `1,97*10^(-5)`

`c_(HCOOH)` = 4x = `7.87*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`


`alpha` = `(3x)/(4x)` = `3/4` = 0,75 (75%).

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(3x)` = `-lg(3*1.97*10^(-5))` = 4,23
0