Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (88)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
446
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
250 `cm^3` oldatban van 0,025 mol ammónia

1000 `cm^3` oldatban van `1000/250*0.025` = 0,1 mol ammónia.

`NH_4OH` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulunk 0,1 mol ammóniából.

Átalakul `0.1*1.33/100` mol ammónia.

Az egyensúlyi elegyben van 0,1-0,00133 = 0,09867 mol ammónia, 0,00133 mol ammóniumion és hidroxidion.

`K_b` = `0.00133^2/(0,1-0.00133)` = `1.792*10^(-5)`

Az ammónia disszociációs állandója `1.792*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`.


pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.00133)` = 2,876

pH = 14-pOH = 14-2,876 = 11,124

Az oldat pH-ja 11,124.
0