Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (87)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
368
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_4OH` `leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

Kiindulunk 0,1 mol ammóniából.

Átalakul x mol ammónia.

Az egyensúlyi elegyben van (0,1-x) mol ammónia, x mol ammóniumion és hidroxidion.

`K_b` = `x^2/(0,1-x)` = `1.8*10^(-5)`

x = `1,34*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(1.34*10^(-3))` = 2,87

pH = 14-pOH = 14-2,87 = 11,13

Az oldat pH-ja 11,13.

`alpha` = `x/0.1` = `(1.34*10^(-3))/0.1` = 0,0134

A disszociációfok 0,0134 (1,34 % ).
Módosítva: 6 éve
0