Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (85)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
384
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


NaOH + HCl = NaCl + `H_2O`

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0.04 mol NaOH

50 `cm^3` oldatban van `50/1000*0.04` = 0,002 mol NaOH


1 `dm^3` HCl-oldatban van 0,02 mol HCl

150 `cm^3` oldatban van `150/1000*0.02` = 0,003 mol HCl


A NaOH elfogy, a HCl-ból marad 0,001 mol és mindez 150+50 = 200 `cm^3`-ben.

200 `cm^3` oldatban van 0,001 mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/200*0.001` = 0,005 mol HCl

Az eredeti NaOH oldat pH-ja:

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.04)` = 1,398

`pH_1` = 14-pOH = 12,602

A keletkezett oldat pH-ja

`pH_3` = `-lg[H^+]` = `-lg(0.005)` = 2,301

`Delta(pH)` = 2,301-12,602 = 10,301

A pH-változás 10,301.
0