Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (82)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
350
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


A pH = 1, az azt jelenti, hogy

1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol HCl

2 `dm^3` oldatban van 0,2 mol HCl

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

2 `dm^3` oldatban van `0.2*36.5` = 7,3 g HCl


A kiindulási oldatunk 38,3 %-os, azaz

100 g oldatban van 38,3 g HCl

Hány g oldatban van 7,3 g HCl?

x = `7.3/38.3*100` = 19,06 g

Ennek az oldatnak a térfogata:

V = `m/rho` = `19,06/1.18` = 16,15 `cm^3`

Az oldat elkészítése: Fogunk egy 2 literes lombikot, öntünk bele egy kis vizet (100-200 `cm^3` elég). Ehhez lassan hozzáadjuk a számított mennyiségű tömény HCl-oldatot, majd a lombikot jelig töltjük vízzel.
0