Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm! (81)

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
398
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

a,

Kiindulás: 2 mol etanol, 3 mol ecetsav

átalakul x mindből

Egyensúly: 2-x mol etanol éa 3-x mol ecetsav, x mol EtAc, x mol víz.

K = `([EtAc]*[H_2O])/([C_2H_5OH]*[CH_3COOH])` = `x^2/((2-x)*(3-x))` = 4

x = 1,57

5 mol elegyben van:

2-x = 2-1,57 = 0,43 mol etanol

3-x = 3-1,57 = 1,43 mol ecetsav

x = 1,57 mol etil-acetát és ugyanennyi mol víz

100 mol elegyben lesz 20-szorennyi, azaz:

`0.43*20` = 8,6 mol% etanol

`1,43*20` = 28,6 mol% ecetsav

`1,57*20` = 31,4 mol% etil-acetát és ugyanennyi víz.


b,

A teljes elegy lesz 5-1,57+0,01 = 3,44 mol


K = `([EtAc]*[H_2O])/([C_2H_5OH]*[CH_3COOH])` = `(x*0.01)/((2-x)*(3-x))` = 4

x = 1,995 mol

A teljes anyagmennyiség: 5-x+0.01 = 3,015 mol

3,015 mol elegyben van 1,995 mol etil-acetát

100 mol elegyben van `100/3.015*1.995` = 66,17 mol% etilacetát van az elegyben.
0