Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
608
Motorkerékpáros 64,8 km/h
sebességgel halad, majd céljához érve 0,5 m/s²
egyenletes lassulással megáll. Mennyi idő alatt csökken sebessége az utazó sebesség egyharmadára és mekkora utat tesz meg ezen idő alatt?

Kérlek, magyarázattal!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

3,6 km/h átváltva 1 m/s, így tehát a 64,8 km/h az 64,8/3,6=18 m/s sebességnek felel meg. Erről kell a motorosnak egyharmadára, azaz 18/3=6 m/s-ra lelassulnia. Ez azt jelenti, hogy neki végülis 18-6=12 m/s-mal kell csökkentenie a sebességét, 0,5 m/s^2 lassulással, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 0,5 M/s-mal csökken a sebessége. De neki 12 m/s-mal kell csökkentenie, tehát ehhez 12/0,5=24 s-ra van szüksége.
De igen ám, eközben valamekkora utat is megtesz. Ennek kiszámításhoz szüksége van az átlagsebességre, ami mivel a fékezés pillanatában még 18 m/s-mal ment, majd egészen 6 m/s-ig lassított, (18+6)/2=12 m/s lesz. Tehát a megtett út egyenlő lesz az átlagsebesség és az idő szorzatával, azaz 12×24=288 m.
0