Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
477
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
V = 10 `dm^3`

`n_(CH_4)` = 3 mmol

`n_(H_2O)` = `54/18` = 3 mmol

T = 540 °C

a,

`c_(CH_4)` = `n_(CH_4)/V` = `3*10^(-3)/10` = `3*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

`c_(H_2O)` = `n_(H_2O)/V` = `3*10^(-3)/10` = `3*10^(-4)` `(mol)/(dm^3)`

b,

`CH_4` + `H_2O` `leftrightarrow` `CO` + 3 `H_2`

Ki: 0,3_____0,3

Át: x_____x_______________x_______3x

Egy:0,3-x___0,3-x___________x_______3x

A teljes mennyiség: 0,6 + 2x mmol

0,6+2x mmol elegyben van 3x mmol `H_2`

100 mol elegyben van 60 mol `H_2`

`100/(0.6+2x)` = `60/(3x)`

x = 0,2

Az egyensúlyi elegyben van:

0.3-x = 0.3-0.2 = 0,1 mmol metán, ugyanennyi víz;

x = 0,2 mmol `CO`

3x = `3*0.2` = 0,6 mmol hidrogén

Mindez köbdeciméterenként.


c,

Ez összesen 0,2+0,6+0,1+0,1 = 1 mmol

100 mmol elegyben van:

10 mol% metán, 10 mol% víz, 20 mol% `CO` és 60 mol% `H_2`

d,

`K_c` = `([CO]*[H_2]^3)/([CH_4]*[H_2O])` = `(0.2*10^(-3)*(0.6*10^(-3))^2)/(0.1*10^(-3))^2` = `4,32*10^(-6)` `((mol)/(dm^3))^2`
0