Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
415
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1


Kiindulás: 0.36 mol `CO_2`

Ha átalakult x mol `CO_2` , keletkezik x mol CO és `x/2` mol `O_2`

Marad 0.36-x mol `CO_2`, az elegy összesen 0,36+`x/2` mol.

n = `(p*V)/(R*T)` = `(10^6*0.01)/(8.314*3000)` = 0,401 mol

`x/2` = 0,0409 mol

x = 0.0818 mol

a,

Az összes anyagmennyiség tehát 0,401 mol

b,

`alpha` = `x/0.36` = `0.015/0.36` = 0,2274 (22,74 %)

c,

Egyensúlyi anyagmennyiségek:

`n_(CO_2)` = 0,36-0,0818 = 0,2782 mol

`n_(CO)` = x = 0,0818 mol

`n_(O_2)` = `x/2` = 0,0409 mol

d,

0,401 mol elegyben van: (lásd fentebb)

100 mol elegyben:

`100/0.401*0.2782` = 69,4 mol% `CO_2`


`100/0.401*0.0818` = 20,4 mol% `CO`


`100/0.401*0.0409` = 10.2 mol% `O_2`


e,

`K_c`-hez ki kell számolnunk az egyensúlyi koncentrációkat (mindet osztjuk 10-zel, a térfogat 10 `dm^3`):

`K_c` = `([O_2]*[CO]^2)/[CO_2]^2` = `(0.00818^2*0.00409)/(0.02782^2)` = 3,54*10^(-4) `(mol)/(dm^3)`

`K_x`-hez a moltörtekre van szükségünk, ezt a mol%-ból könnyen kiszámolhatjuk (a századrésze).

`K_x` = `(x_(O_2)*x_(CO)^2)/x_(CO_2)^2` = `(0.102*0.204^2)/0.694^2` = `8,81*10^(-3)`

`K_p` értékét a parciális nyomásokból tudjuk kiszámolni.

`K_p` = `K_x`*p = `8.81*10^3` Pa
0