Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
452
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1



a,

`CH_3COOH` + `C_2H_5-OH` `leftrightarrow` `CH_3-COO-C_2H_5` + `H_2O`

K = `([EtAc][H_2O])/(["etanol"]["ecetsav"])` = `x^2/((2-x)*(1-x))` = 4

x = 0,845

A konverziót a legkevesebb anyag mennyiségéhez viszonyítjuk, itt

% = `0.845/1*100` = 84,5 %-os.

b,

K = `x^2/((3-x)*(1-x))` = 4

x = 0,903, a konverzió 90,3 %-os.

c,

`M_(CH_3COOH)` = 60 `g/(mol)`

`M_(EtOH)` = 46 `g/(mol)`

15 g ecetsav az `15/60` = 0,25 mol ecetsav

10 g etanol az `10/46` = 0,217 mol etanol

K = `x^2/((0.25-x)*(0.217-x))` = 4

x = 0,1545

Konverzió:

% = `0.1545/0.217*100` = 71,07 %-os.

d,

Van a rendszerben 100 g 50%-os etanol,

50 g etanol, az `50/46` = 1,087 mol etanol

50 g víz, az `50/18` = 2,778 mol víz

200 g ecetsav, az `200/60` = 3,333 mol ecetsav

K = `(x*(x+2.778))/((1.087-x)*(3.333-x))` = 4

x = 0,803

A konverzió `0.803/1.087*100` = 73,87 %

Ott a nagyobb a konverzió, ahol nagyobb az ecetsav koncentrációja.
0