Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék. Előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
379
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

Mindből átalakul x mol

Egyensúlyban van:

CO: 0.25-x mol

`H_2O`: 0.5-x mol

`CO_2`: 0.75+x mol

`H_2`: 2+x mol

K = `([CO_2]*[H_2])/([CO]*[H_2O])` = `((0.75+x)*(2+x))/((0.25-x)*(0.5-x))` = 1

x = -0,393 mol

Az egyensúly tehát a kiindulási anyagok irányába van eltolódva.

`[CO_2]` = 0.75-0.393 = 0,357 `(mol)/(dm^3)`

`[H_2]` = 2-0.393 = 1,607 `(mol)/(dm^3)`

`[CO]` = 0,25+0,393 = 0,643 `(mol)/(dm^3)`

`[H_2O]` = 0,5+0,393 = 0,893 `(mol)/(dm^3)`

Az elegy összesen ugyanannyi mol anyagot tartalmaz, mint a kiindulási elegy, azaz 0,25+0,5+2,0+0,75 = 3,5 mol

100 mol elegyben van:

`100/3.5*0.357` = 10,2 mol% `CO_2`

`100/3.5*1.607` = 45,91 mol% `H_2`

`100/3.5*0.643` = 18,37 mol% `CO`

`100/3.5*0.893` = 25,52 mol% `H_2O`
0