Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Részletes levezetést szeretnék! Előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
387
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH` + `C_2H_5-OH` `leftrightarrow` `CH_3-COO-C_2H_5` + `H_2O`


Kiindulás: 2 mol EtAc, 8 mol víz.

Átalakul x mol mindenből.

Az egyensúlyi elegyben van:

- 2-x mol EtAc,

- 8-x mol víz

- x mol ecetsav, x mol etanol.

K = `([EtAc][H_2O])/(["etanol"]["ecetsav"])` = `((2-x)*(8-x))/x^2` = 4

x = 1,181

2 mol etil-acetátból indultunk ki, 1,181 mol reagált el.

100 mol etil-acetátból `100/2*1.181` = 59,05 mol

Az etil-acetátnak 59,05 %-a reagált el.
0