Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 5/V

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
947
Egy tehervagon ládákkal van megrakva, melyek rögzítetlenül vannak a padlóra téve. A ládák és a padló között a tapadási súrlódás együtthatója 0,25. A vonat kezdetben 48 km/h sebességgel mozog. Mekkora úton állhat meg anélkül, hogy a ládák a vagonban megcsússzanak?
Válasz: legalább 35,6 m
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, erő
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

v = 48 `(km)/h` = 13,33 `m/s`


`mu*m*g` = `m*a`

a = `mu*g` = `10*0.25` = 2,5 `m/s^2`

v = `a*t`

t = `v/a` = `13.33/2.5` = 5.33 s

s = `v*t`-`a/2*t^2` = `13.33*5.33` - `2.5/2*5.33^2` = 71,11 - 35,56 = 35,56 m

A gyorsulásnak (inkább lassulásnak, hiszen fékezésről van szó) a legmagasabb értéke, hiszen ennél nagyobb lassulásnál a test megcsúszik, tehát ez a minimális út, amin a vonat megállhat.
0