Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek számelmélet

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Határozza meg az összes olyan "p" prímszámot, amelyre p+13 és p+17 is igaz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Prímszámok: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, 101, 103, 107, 109, 113, 127, 131, 137, 139, 149, 151, 157, 163, 167, 173, 179, 181, 191, 193, 197, 199

Tehát p+13=17;19;23;29;31;37;41...stb. p=4;6; 10;16; 18;25; 29 stb...
p+17=19;23;31;37;41;43...stb. p=2;6;10;16;18;25;29...stb..
0

Először is tisztázzuk mire is vonatkozik a felszólítás "igaz" része!
Szerintem ez helyesen így hangzott volna:
Határozza meg az összes olyan `p` prímszámot, amelyre `p+13` és `p+17` is primszám.
Nos ilyen számhármas nincs, mert két páratlan szám összege mindig páros.
De olyan már van , hogy a `p` is, a `p+12` is és a `p+16` is prim.

Lásd a mellékelt képen az első néhány ilyen számhármast! Erre gondoltál?
0