Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Középiskola » Fizika
667
240 kg tömegű csónak úszik le a folyón anélkül hogy a benne ülő 80kg tömegű férfi evezne.
A folyó sebessége 2m/s a férfi 3m/s sebességgel átsétál a csónak egyik végéből a másikba. Mekkora sebességgel halad ez alatt a csónak a parthoz képest folyásiránnyal szemben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Séta előtt:

A csónak lendülete:

I = `m_ö*v` = `(240+80)*2` = 640 `(kg*m)/s`

Jön a séta:

Két eset lehet:

I. Ha a hátuljából az elejébe sétál:

`I_e` = `m_e*v_e` = `80*3` = 240 `(kg*m)/s`

`I_(cs)` = `m_(cs)*v_(cs)` = `240*v`


640 = 240 + 240v

v = 1,67 `m/s`


II. Ha az elejéből a hátuljába sétál:

`I_e` = `m_e*v_e` = `80*-3` = -240 `(kg*m)/s`


640 = -240+240v

v = 3,67 `m/s`
0