Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni az 5-ős feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
Csak ennyi adat van megadva és nem tudom, hogy álljak neki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5,
Gondolom a számtani sorozatokról már tanultatok.

a,

d = 2

`S_(55)` = `(a_1+a_(55))*55/2` = `(2*a_1+54*2)*55/2` = 3905

`a_1` = 17

`a_(55)` = `a_1` + `54*d` = 17 + 108 = 125

b,

17 az első elem, tehát ennél nagyobb. Ha a négyzete ötre végződik, akkor a szám is ötre végződik. A legkisebb a 25, de ez nem bontható két különböző prímszám szorzatára. Az ezt követő lehetséges szám a 35 = `7*5`, ez lesz a keresett szám.
0