Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11gy.XV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
598
Mennyi 0°C-os jeget kell dobni a 250 g, 25°C hőmérsékletű vízszerű italba, hogy hőmérséklete 15°C-ra
csökkenjen? a megoldás (26,4 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A jég olvadáshője: `L_j` = 334,5`(kJ)/(kg)`

A víz fajhője: `c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

A jég ugyanannyi hőt vesz fel, mint amennyit a víz ad le.

A jég elolvad:

`Q_j` = `m*L_j` = 334,5m kJ

A jég felmelegszik 15 °C-ra.

`Q_(jm)` = `c_v*m*DeltaT_1` = `4.2*m*15` = 63m kJ

Ez összesen 63m + 334,5m = `397,5*m` kJ

A víz által leadott hő:

`Q_v` = `c_v*m_v*DeltaT_2` = `4.2*0.25*(25-15)` = 10,5 kJ

397,5m = 10,5

m = 0,0264 kg = 26,4 g
0