Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11gy.IX

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
671
Egy 50 g-os réz kaloriméterben 250 g 20°C-os víz van. Mennyi 100°C-os gőzt vezessünk bele, hogy végső
hőmérséklete 50°C legyen? a megoldás (13,0 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A víz fajhője: `c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

A víz forráshője: `L_v` = 2260 `(kJ)/(kg)`

A réz hőkapacitása: `c_(Cu)` = 0.385 `(kJ)/(kg*C)`

A kaloriméter felmelegszik:

`Q_k` = `c_(Cu)*m_k*DeltaT_1` = `0.385*0.05*(50-20)` = 0.5775 kJ

A víz is felmelegszik:

`Q_1` = `c_v*m_v*DeltaT_1` = `4.2*0.25*(50-20)` = 31,5 kJ

A gőz lecsapódik:

`Q_g` = `m*L_g` = 2260m kJ

A 100 °C-os (gőz) víz lehűl 50 °C-ra.

`Q_2` = `c_v*m*DeltaT_2` = `4.2*m*(100-50)` = 210m kJ

A gőz által leadott összes hő:

Q = `Q_2` + `Q_g` = 210m + 2260m = 2470m kJ



2470m = 31,5 + 0.5775

m = 0.01275 kg = 12,99 g
0