Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10gy.V

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
752
Egy 100 literes acéltartályt 10°C-on teljesen megtöltünk szén-tetrakloriddal. Mennyi folyadék folyik ki az
edényből, ha a hőmérséklet 30°C-ra emelkedik? a megoldás(1,10 ℓ)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az acél hőtágulási együtthatója:

`alpha` = `1.1*10^(-5)` `1/K`

A szén-tetraklorid hőtágulási együtthatója:

`beta` = `5.8*10^(-4)` `1/K`

Az acéltartály új térfogata:

V' = `V*(1+3*alpha*DeltaT)` = `100*(1+3*1.1*10^(-5)*(30-10)` = 100,066 l

A szén-tetraklorid új térfogata:

`V_f'` = `V_f*(1+beta*DeltaT)` = `100*(1+5.8*10^(-4)*(30-10)` = 101,16 l

A különbség, ami kifolyik:

`DeltaV` = `V_f'` - V' = 101,16-100,066 = 1,094 l
0