Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gy.XIII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
703
Egy 20 dm3
-es gázpalackban 260 g tömegű, 20°C hőmérsékletű, 300 kPa nyomású gáz van. A gáz egy részét
elhasználtuk. Miután a bennmaradt gáz újra felvette a 20°C-os szobahőmérsékletet, a nyomásmérő 240 kPa
nyomást mutat. Hány gramm gázt használtunk el? a megoldás (52,1 g)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


`p_1` = 300 kPa

V = 20 `dm^3`

T = 20 °C = 293 K

`n_1` = `(p_1*V)/(R*T)` = `(300*20)/(8.314*293)` = 2,463 mol

`p_2` = 240 kPa

`n_2` = `(p_2*V)/(R*T)` = `(240*20)/(8.314*293)` = 1,970 mol

`Deltan` = `n_1-n_2` = 2.463-1.97 = 0,493 mol

2,463 mol gáz 260 g

0,493 mol gáz az `0.493/2.463*260` = 52 g gáz távozott.
0