Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gy.XVI

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
657
Függőleges tengelyű, 10 cm2
keresztmetszetű hengerben 5 liter gázt zár el egy könnyen mozgó, 1 kg tömegű
dugattyú. A henger fala jó hővezető. Mekkora lesz a bezárt levegő térfogata, ha a hengert (vízszintes tengely
körül) 180°-kal elforgatjuk? A dugattyú eredetileg felül helyezkedett el, a külső légnyomás 105
Pa. a megoldás(6,11 ℓ)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
m = 1 kg

A = 10 `cm^2` = `10^(-3)` `m^2`

`p_1` = `p_0`+ `F/A` = `p_0` + `(m*g)/A` = `10^5` + `(1*10)/10^(-3)` = 110000 Pa

`V_1` = 5 l

`p_2` = `10^5`-`F/A` = 90000 Pa

`V_2` = ?

`p_1*V_1` = `p_2*V_2`

`V_2` = `(p_1*V_1)/p_2` = `(110000*5)/90000` = 6,11 l
0