Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gy.XI

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
742
Egy búvár 25 m-rel a tenger felszíne alatt, ahol a hőmérséklet 5°C, kifúj egy 1 cm3
-es levegőbuborékot.
Mekkora lesz a buborék térfogata, mire eléri a felszínt, ahol a hőmérséklet 20°C?
A tengervíz sűrűsége 1025 kg/m3
. a megoldás (3,76 cm3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

25 m mélyen a nyomás:

`p_1` = `p_0` + `rho*g*h` = `10^5` + `1025*10*25` = 356250 Pa

`V_1` = 1 `cm^3`

`T_1` = 5 °C = 278 K

`p_2` = `p_0` = `10^5` Pa

`T_2` = 20 °C = 293 K

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`V_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(p_2*T_1)` = `(356250*1*293)/(10^5*278)` = 3,754 `cm^3`
0