Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gy.V

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
678
Egy ballon 400 m3
héliummal van megtöltve. Milyen tömegű rakományt tud felemelni? a megoldás (446 kg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
T = 0 °C = 273,15 K

p = 101325 Pa

V = 400 `m^3`

`M_("levegő")` = 29 `g/(mol)` = 0,029 `(kg)/(mol)`

`M_(He)` = 4 `g/(mol)` = 0,004 `(kg)/(mol)`

pV=nRT= `m/M*R*T`

`m_(He)` = `(pVM)/(RT)`

Levegőre ugyanezt felírjuk.

A különbségük:

`Delta m` = `(p*V*(M_("levegő")-M_(He)))/(R*T)` = `(101325*400*(0.029-0.004))/(8.314*273.15)` = 446,2 kg
0