Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gy.XIV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
795
Egy tóban 3 dm élhosszúságú, 9 kg tömegű műanyag kockákat bójának használva jelölik ki a strandolásra
alkalmas területet. A bójákat elhanyagolható tömegű kötéllel úgy rögzítik a tó fenekéhez, hogy magasságuk
egyharmada van a vízszint felett. Mekkora erő feszíti a kötelet? a megoldás(90 N)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


A kocka térfogata:

V = `3^3` = 27 `dm^3`

A test súlya:

`F_s` = `m*g` = `9*10` = 90 N

A test kétharmada merül a vízben, azaz `2/3*V` = 18 `dm^3`

Ugyanennyi térfogatú vizet szorít ki, ennyi víznek a súlya:

`F_f` = `m_v*g` = `V_v*rho_v*g` = `18*1*10` = 180 N

A különbség a tartóerő:

`F_t` = `F_f` - `F_s` = 180 - 90 = 90 N
1