Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7gy.XV

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
863
Egy 1 m hosszú fonálon lógó 20 kg-os nyugvó homokzsákba 10 g-os golyót lövünk vízszintes sebességgel.
Mekkora volt a golyó sebessége, ha benne marad a zsákban, és az együttes kezdősebességük nagysága 0,1 m/s?
Milyen szögig lendül ki az inga? a megoldás(200,1 m/s, 1,81°)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Lendületmegmaradás:

`m_1*v` = `(m_1+m_2)*u`

`m_1` = 0.01 kg

`m_2` = 20 kg

v = `((m_1+m_2)*u)/m_1` = `((20+0.01)*0.1)/0.01` = 200,1 `m/s`

A test addig jut el, ahol a mozgási energiáját felemészti a helyzeti energiája.

`E_m` = `1/2*m*u^2` = 0.10005 J

`E_h` = `m*g*h`

h = `E_h/(m*g)` = `0.10005/(20.01*10)` = 0.0005 m = 0.05 cm

Rajz

`cos alpha` = `99.95/100`

`alpha` = 1.81 °
2