Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6gy.VI.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1280
Mekkora munkát végzünk, ha állandó nagyságú vízszintes irányú erővel egy 4 kg tömegű kockát nyugalomból
3 m/s sebességre gyorsítunk a vízszintes talajon 2 m-es úton? A talaj és a kocka közötti súrlódási együttható 0,3.
a megoldás (42 J)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A súrlódási munka:

`W_s` = `mu*m*g*s` = `0.3*4*10*2` = 24 J

Ha csak a súrlódási erőt küzdjük le, akkor a testet egyenletesen toljuk. A testet v sebességre gyorsítjuk fel, ezért ehhez hozzáadódik a gyorsítási munka is.

v = `a*t`

a = `v/t`

s = `a/2*t^2` = `(v*t)/2`

t = `(2*s)/v` = `(2*2)/3` = `4/3` s

`F_(gy)` = `(m*v)/t` = `(4*3)/(4/3)*2` = 9 N

`W_(gy)` = `F_(gy)*s` = `9*2` = 18 J

A kettő együtt adja a teljes munkavégzést:

W = `W_s` + `W_(gy)` = 24 + 18 = 42 J
0