Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5gy.IV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
897
Az asztal és a könyv felülete közötti tapadási és csúszási súrlódás együtthatója
egyaránt 0,15. Mekkora gyorsulással mozog a 2 kg-os könyv, ha (a) 2,5 N nagyságú
ill. ha (b) 25 N nagyságú vízszintes erővel toljuk? a megoldás (0, 11 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
m = 2 kg

`mu` = 0,15

`F_s` = `mu*m*g` = `0.15*2*10` = 3 N

a,

`F_t` = 2,5 N

`F_e` = `F_t` - `F_s` = 2,5-3 < 0

Nincs gyorsulás.

b,

`F_t` = 25 N

`F_e` = `F_t` - `F_s` = 25-3 = 22 N

`F_e` = `m*a`

a = `F_e/m` = `22/2` = 11 `m/s^2`
0