Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4gy.X

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
973
Egy 53 km/h sebességgel haladó gépkocsi letér az útról, és egy oszlopnak ütközik. A kocsi utasát megmenti a
légzsák: nem hagyja hirtelen a műszerfalba csapódni, hanem az úthoz képest 65 cm-es szakaszon állítja meg
felsőtestét. Mekkora erőt fejt ki a légzsák az utasra, ha felsőteste 40 kg tömegű?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A test sebessége v=53 `(km)/h` = 14,72 `m/s`.

A test sebessége a 65 cm = 0,65 m úton lecsökken 0-ra.

v = `a*t`

a = `v/t`

s = `v*t`-`a/2*t^2` = `(v*t)/2`

t = `(2*s)/v` = `(0.65*2)/14.72` = 0,0883 s alatt áll meg a test.

F = `(m*Deltav)/(Deltat)` = `(40*14.72)/0.0883` = 6668 N
0