Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3gy.XVII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
616
Egy műhold a földfelszín felett 640 km magasságban, körpályán kering. Egy keringés időtartama 98 perc.
Mekkora a műhold (a) sebessége és (b) centripetális gyorsulása? (A Föld sugara 6370 km.)
a megoldas (7490 m/s, 8 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a Föld sugara+magasság = a műhold körpályájának sugara.

r = 640+6370 = 7010 km = 7010000 m

A kör kerülete: K = `2*r*pi` = `4.4*10^7` m

Ezt az utat teszi meg 98 perc = `98*60` = 5880 s

A műhold sebessége:

v = `K/t` = `(4.4*10^7)/5880` = 7491 `m/s`


`a_(cp)` = `v^2/r` = `7491^2/(7.01*10^6)` = 8,004 `m/s^2`
0