Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3gy.XII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1258
Egy szikla tetejéről 50 m/s nagyságú, a vízszintessel 30°-os lehajlási szöget bezáró irányú kezdősebességgel
elhajítunk egy követ, amely 30 m-rel alacsonyabb szinten éri el a talajt. Mekkora távolságra van a földet érés
helye az elhajítás helyétől? a megoldas (43,3 m)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A sebesség vízszintes irányú komponense:

`v_x` = `v*cos30` = 43,3 `m/s`

A sebesség függőleges irányú komponense:

`v_y` = `v*sin30` = 25 `m/s`

Olyan, mintha 25 `m/s` sebességgel dobnánk lefelé a testet.

30 m-t tesz meg a test lefelé.

s = `v_y*t` + `g/2*t^2`

30 = 25t + `5t^2`

t = 1 s

Ennyi idő alatt vízszintesen `s_x` = `v_x*t` = 43,3 m-t tesz meg.
0