Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos sürgős

Főoldal » Általános iskola » Fizika
463
Egy lo=75 cm hosszúságú, k=200N\m állandójú rugóra G=50 N súlyú testet akasztunk.
a) rajzold le a rugót megnyújtatlan majd megnyúlt állapotban a rá ható erőkkel
b) Számítsd ki a test tömegét, az alakítóerőt, a rugalmas erőt, a rugó megnyúlását valamint a megnyúlás utáni hosszát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a, Rajz

b,

A test tömege:

G = `m*g`

m = `G/g` = `50/10` = 5 kg

A testre ható erők: Rugóerő, súlyerő. Ezek egyensúlyban vannak.

Megnyúlás:

G = `F_r` = `k*Deltal`

`Deltal` = `G/k` = `50/200` = 0,25 m = 25 cm

A megnyúlás utáni hossz:

l = `l_o` + `Deltal` = 75 + 25 = 100 cm = 1 m
0