Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Dinamika

Főoldal » Középiskola » Fizika
943
Vízszintes asztallapon két tégla fekszik egymáson. Minimálisan mekkora F erővel kell hatni az alsó téglára, hogy az kicsússzon a felső alól? A súrlódási tényező az asztallap és a tégla, valamint a tapadási súrlódási együttható a két tégla között egyaránt µ=0,4, a két tégla össztömege pedig m=5 kg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`µ="0,4"`
`m=5\ kg`
A felső tégla tömege `m/2`. (Az alsóé is persze.)

Az asztallapot a két tégla `mg` erővel nyomja, a súrlódás ott lent `F_"s1"=µmg`. Ez csúszási súrlódás. Ha az `F` erő ekkora vagy ennél nagyobb, akkor a téglák elmozdulnak. (Nagyobb erő kell ahhoz, hogy megmozduljanak, mert a tapadási surlódás bizonyára nagyobb a csúszásinál, de utána már ekkora erő is elég.) A felső tégla megy az alsóval együtt, mindjárt kiderül, miért. (Ez innentől egy darabig nem kell a feladat megoldásához, csak a megértéséhez.) A két téglára ható eredő erő `F-F_"s1"`, ez gyorsítja őket. A gyorsulás ekkora:
`F-F_"s1"=m·a`
A felső tégla is ugyanekkora gyorsulással gyorsul, ha megy az alsóval együtt. Azt valójában nem ez az erő gyorsítja, hanem a két tégla közötti surlódás. Ha nem túl nagy a gyorsulás, tehát nem túl nagy `F_2=m/2·a` erő kell hozzá, akkor a surlódás tudja ezt az erőt szolgáltatni teljesen addig, amíg `F_2` kisebb a tapadási surlódás maximumánál.

Innentől kell a megoldáshoz is a számolás:
A felső tégla tömege `m/2`, vagyis `m/2g` erővel nyomja az alsót, ezért a maximális surlódási erő a két tégla között `F_"s2"=µm/2g` lehet.

A két súrlódási erő vízszintes irányú és a mozgás irányával ellentétes. Ha az `F` erővel mondjuk balra toljuk az alsó téglát, akkor az `F_"s1"` és `F_"s2"` súrlódási erők jobbra mutatnak. Rajzold fel úgy az ábrát.

Ha `F-F_"s1"` kevesebb, a két tégla közötti maximális lehetséges súrlódási erő, vagyis `F_"s2"`, akkor az alsó tégla viszi magával a felsőt. Ha viszont nagyobb, akkor az alsó tégla túl nagy gyorsulással gyorsul, nem tudja követni a felső.

`F-F_"s1" > F_"s2"`
`F > µmg+µm/2g=3/2·µmg=...` számold ki.
0