Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektormező rotációja indexes deriválással SOS!!!!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
555
Csatoltam képet, nagyon fontos lenne. Köszönöm!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
deriválás, rotacio, vektormező, indexes
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`\text{rot}(((\mathbf{ar})(\mathbf{a} times \mathbf{r}))/(r^N))=`

`epsilon_{ijk} partial_j (((\mathbf{ar})(\mathbf{a} times \mathbf{r}))/(r^N))_k=`

`epsilon_{ijk} partial_j (a_n x_n (\mathbf{a} times \mathbf{r})_k)/(r^N)=`

`epsilon_{ijk} partial_j a_n x_n epsilon_{klm} a_l x_m r^-N=`

`epsilon_{ijk} epsilon_{klm} a_n a_l partial_j x_n x_m r^-N=`

`epsilon_{ijk} epsilon_{klm} a_n a_l [(partial_j x_n) x_m r^-N+ x_n partial_j(x_m r^-N)]=`

`epsilon_{ijk} epsilon_{klm} a_n a_l [delta_{jn} x_m r^-N+ x_n [(partial_j x_m) r^-N+x_m partial_j r^-N]]=`

`epsilon_{ijk} epsilon_{klm} a_n a_l [delta_{jn} x_m r^-N+ x_n delta_{jm} r^-N+x_n x_m (-N) r^-(N+1)partial_j r]=`

`epsilon_{ijk} epsilon_{klm} a_n a_l [delta_{jn} x_m r^-N+ x_n delta_{jm} r^-N-Nx_n x_m r^-(N+2)x_j]=`

`(delta_{il} delta_{jm} - delta_{jl} delta_{im}) a_n a_l r^-N [delta_{jn} x_m + delta_{jm} x_n -Nx_j x_n x_m r^-2]=`

`(a_i delta_{jm} - a_j delta_{im}) a_n r^-N [delta_{jn} x_m + delta_{jm} x_n -Nx_j x_n x_m r^-2]=`

`a_n r^-N [a_i delta_{jm}delta_{jn} x_m + a_i delta_{jm}delta_{jm} x_n -Na_i delta_{jm}x_j x_n x_m r^-2``-`` a_j delta_{im}delta_{jn} x_m - a_j delta_{im} delta_{jm} x_n +Na_j delta_{im}x_j x_n x_m r^-2]=`

`a_n r^-N [a_i x_n + 3a_i x_n -Na_i x_j x_n x_j r^-2- a_n x_i - a_i x_n +Na_j x_j x_n x_i r^-2]=`

`r^-N [3a_i a_nx_n -Na_i a_nx_n x_j x_j r^-2- a_na_n x_i +Na_j x_j a_nx_n x_i r^-2]=`

`r^-N [3a_i \mathbf{ar} -Na_i \mathbf{ar} \mathbf{r}^2 r^-2- \mathbf{a}^2 x_i +N(\mathbf{ar})^2 x_i r^-2]=`

`r^-N [3a_i \mathbf{ar} -Na_i \mathbf{ar} - \mathbf{a}^2 x_i +N(\mathbf{ae})^2 x_i]=`

`r^-N [(3-N) \mathbf{ara} +(N (\mathbf{ae})^2-\mathbf{a}^2) \mathbf{r}]=`

`r^-N[[(3-N) \mathbf{ar} a_1 +(N (\mathbf{ae})^2-\mathbf{a}^2) x],[(3-N) \mathbf{ar} a_2 +(N (\mathbf{ae})^2-\mathbf{a}^2) y],[(3-N) \mathbf{ar} a_3 +(N (\mathbf{ae})^2-\mathbf{a}^2) z]]`
0