Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
716
A 20°C-os, 300 J/K hőkapacitású kaloriméterbe 1 dl 50°C-os vizet és 0,5 kg 10°C-os alkoholt töltünk. Határozza meg a kialakuló közös hőmérsékletet! ( alkohol — 2400 J/kg·°C, víz — 4186 J/kg·°C)
A válasz: 20,3°C
Valaki megmutatná hogyan kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, vizsga, hőközlés
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Legyen a közös hőmérséklet x °C.

A víz hőmérséklete csökken, `DeltaT_v` = 50-x

Az alkohol hőmérséklete nő, `DeltaT_a` = x-10.

A víz által leadott hő:

`Q_v` = `c_v*m_v*DeltaT_v` = `4186*0.1*(50-x)` J

Az alkohol által felvett hő:

`Q_a` = `c_a*m_a*DeltaT_a` = `2400*0.5*(x-10)` J

Ennek a kettőnek a különbsége lesz a kaloriméter által felvett hővel.

`Q_k` = `C_k*DeltaT_k` = `300*(x-20)`

`4186*0.1*(50-x)`-`2400*0.5*(x-10)` = `300*(x-20)`

Ezt kell x-re megoldani.

x = 20,29 °C
0