Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12gyXVI

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
547
Határozza meg a forró aszfalt felett fölhevült levegő törésmutatóját a következő délibáb-jelenségből:
Egy teherautó vezetője, akinek szemmagassága 2 m az út fölött, víztócsát lát maga előtt az úton, a vízszintessel
lefelé 1,2°-os szöget bezáró irányban. Az út természetesen száraz, a tócsa képzetét a forró levegő határán teljes
visszaverődést szenvedő fény kelti. A levegő törésmutatója az aszfalttól távol 1,0003. Mekkora a törésmutató
közvetlenül az úttest fölött?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

`beta` = 1,2°

`alpha` = 90°

`n_1` = 1.0003

`n_1/n_2` = `(sinalpha)/sin(90-beta)`

`n_2` = `n_1*sin(90-beta)/sinalpha` = `1.0003*sin1.2` = 1.00008
0